Orofaciaal therapie is gericht op het hoofd- en halsgebied. Daarbij horen specifieke klachten die enkel in dit gebied voor komen.
Kaakklachten
Dit omvat klachten rond het kaakgewricht. Die kunnen zich uiten in pijnklachten bij het oor en/ of problemen met eten, geeuwen en kauwen. Hier valt ook het knappen en het ‘locken’ (blokkeren) van de kaak onder.
Bruxisme, klemproblematiek en tandenknarsen
Bruxisme is het aanspannen van de kauwmusculatuur wat zich kan uiten in de tanden op elkaar klemmen, tandenknarsen of het vastzetten van de onderkaak. Er zijn verschillende oorzaken bekend voor bruxisme. Wel zijn er verschillende aangrijpingspunten waardoor wij het mondgedrag positief kunnen beïnvloeden.
Pijn in de nek, hals of gezicht
Pijn als gevolg van overbelasting, een trauma of een andere oorzaak kan een indicatie zijn voor OFT. Met name als de pijnklachten duidelijk te provoceren zijn vanuit het bewegingsapparaat. Dit soort klachten manifesteren zich met name rondom het oog/ het voorhoofd, richting bovenkaak en tanden of richting onderkaak en tanden.
Ook kan het zijn dat de pijnklachten zich in de nek of het achterhoofd bevinden en uitstralende pijn geeft over het hoofd.
Atypische aangezichtspijn
Atypische aangezichtspijn is anders dan typische aangezichtspijn welke ook wel trigeminusneuralgie wordt genoemd. Atypische aangezichtspijn heeft de volgende kenmerken:
- De pijn duurt langer dan een paar minuten.
- De pijn is continu aanwezig of komt in aanvallen die uren kunnen duren.
- Er is vaak diep zeurende of brandende pijn.
- De pijn kan aan één of beide kanten van het gezicht zitten.
Onder atypische pijn vallen ook klachten als PDAP (Persistent Dento-Alveolar Pain), dit is kiespijn waarbij er geen dentogene oorzaak gevonden kan worden. Hetzelfde geldt voor oorpijn waarbij er in het oor geen duidelijke aanwijsbare oorzaak gevonden kan worden.
Aangezichstverlamming/ IPAV
Ook wel bekend als de ziekte van Bell of Bell’s Palsy. Deze eenzijdige gezichstverlamming treft ongeveer 1 op de 5000 mesnen en kenmerkt zich door een totale uitval van 1 gezichtshelft, hierbij kunnen ook andere problemen ontstaan als overgevoeligheid voor geluid, smaakverandering en andere klachten.
Duizeligheidstoornissen
Duizeligheidsklachten kunnen zich op vele verschillende manieren uiten en kennen ook vele oorzaken. Met bepaalde vormen van duizeligheidheid kunt u prima terecht bij de orofaciale fysiotherapeut. Het gaat hierbij om BPPD en stress-duizeligheid.
BPPD staat voor Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid en kenmerkt zich door acute draaiduizeligheid die ontstaat bij bewegingen, bijvoorbeeld als u gaat liggen of vanuit liggende houding overeind komt. De draaiduizeligheid is vaak erg heftig en kort van duur, gewoonlijk minder dan 1 minuut. Soms gaat het gepaard met misselijkheid. De klachten zijn te beïnvloeden door een herhaling van snelle hoofdbewegingen, hierdoor verminderen de klachten of kunnen ze zelfs verdwijnen. Hierdoor is BPPD zeer geschikt voor therapeutische behandelingen.
Stress-duizeligheid is een vorm die zich uit in een licht, zweverig gevoel. Dit kan gepaard gaan met hyperventilatie en/ of een verkeerde ademhaling. Vaak is er een onderliggende angst of depressie waardoor deze duizeligheid in stand wordt gehouden. De orofaciaal therapeut kan binnen uw behandeling van deze duizeligheid extra ondersteuning bieden op het gebied van ademhaling en zorgen dat het hoofd- en halsgebied meer tot ontspanning komt.
Hoofdpijnklachten
De orofaciaal fysiotherapeut is bij uitstek geschikt voor hoofdpijnklachten, met name door het aandachtsgebied van de specialisatie hebben wij een bredere kijk op de klachten. Daarnaast werken bij met ICHD (internationale classificatie hoofdpijnklachten) om goed en direct te kunnen uitsluiten wat wij kunnen met uw hoofdpijnklacht. Bekende hoofdpijnen waarmee wij werken zijn de Tension Type Headaches (spanningshoofdpijn), de TMD/CMD hoofdpijn die vaak samenhangt met de kauwmusculatuur, de cervicogene hoofdpijn welke uit de nek komt en migraine hoofdpijn.
Status na een ongeluk, botbreuken en/ of ingreep bij kanker in het hoofd-, halsgebioed
Voor advies, informatie en revalidatie na een chirurgie in het hoofd- halsgebied kunt u bij uitstek bij ons terrecht. Uw specialist zal u veelal doorverwezen voor fysiotherapie en met verwijzing kunt prima bij ons terecht. Wij zijn bekend met halsklierdissectie, kaakosteotomie en vele andere ingrepen in het hoofd- halsgebied.