Wie ben ik?

Op mijn 24ste  opende ik, Wouter van Leeuwen, mijn eigen praktijk Kinèsis Fysiotherapie & Gezondheidscentrum in Ugchelen. Jong en ambitieus, zo kan je het noemen. Ik haalde in 2005 mijn diploma als fysiotherapeut, maar na een aantal jaar dit werk te hebben gedaan wilde ik mezelf specialiseren. Ik dook in de boeken en haalde twee jaar later mijn diploma als orofaciale fysiotherapeut en vanaf dat moment wil ik eigenlijk alleen nog maar meer.

Een goed product bieden en informatie op een duidelijke manier wegzetten, dat is wat ik wil. Met dit in mijn gedachte heb ik OFTA opgezet. Een platform voor patiënten en specialisten met orofaciale klachten in de regio Apeldoorn. Duidelijk, helder en een plek om elkaar te ontmoeten.

Dat ik geworden ben wie ik nu ben heb ik niet alleen te danken aan mijn studieboeken. Ongeveer 9000 kilometer verderop, in California om precies te zijn, werken collega’s die mij veel hebben geleerd op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Zij hebben mij leren sparren, ze daagden mij uit om mijn mening te geven en kritisch te denken. Dat ik destijds geen titel had, vonden ze geen enkel probleem, het gaat bij hun vooral om de beleving van je vak, maar ook waarderen ze je kennis en kunde. Door hun heb ik leren geloven in mezelf en durf ik te zijn wie ik nu ben. Vier keer per jaar zet ik daar voet op vertrouwde grond, om te genieten, zowel zakelijk als privé.

Mijn werkwijze

Wat ik heel belangrijk vind is dat ik goede informatie geef aan mijn patiënten. Communicatie is één van de belangrijkste onderdelen in de behandeling of begeleiding. Als een patiënt bij mij binnenkomt vertel ik mijn zienswijze. Ik vind dat fysio ondersteunend moet werken en niet alleen op korte termijn, maar ook op lange termijn. Ik wil mijn patiënten anders leren kijken, ik wil ze meer grip geven op hun leven, zodat ze niet afhankelijk zijn van zorgverleners. En natuurlijk is ieder geval anders, maar over het algemeen krijg ik van patiënten terug dat ze dankbaar zijn voor mijn begeleiding.

Toekomstplannen

Stil zitten kan ik niet zo goed en na een aantal jaar mezelf te hebben ontwikkeld als dé kaak specialist van Apeldoorn wil ik nu de hoofdpijnspecialist worden. In 2022 heb ik de Master of Headache Disorders aan de universiteit van Kopenhagen afgerond. Deze opleiding heeft er voor gezorgd dat ik mijzelf hoofdpijnexpert kan èn mag noemen. Ik ben docent aan de SOMT universiteit en doceer over onder andere hoofdpijn, ik doe wetenschappelijk onderzoek naar hoofdpijn (link migraine en kaak) en help hoofdpijn-patiënten hun hoofdpijn beter te begrijpen en er grip op te krijgen.
Mijn kennis wil ik op een hoog niveau houden, maar wil ik wil dit ook kunnen delen. Wat ik in de toekomst graag zou willen, is een kliniek voor kaak-, aangezichts-, en hoofdpijn in Apeldoorn. Nu hebben we één keer in de maand een orofaciaal pijn spreekuur met een kaakchirurg, maar ik zou dit zeker uit willen breiden. Ik voel me in deze wereld als een kind in een snoepwinkel!